fbpx

Als verkoper is tijd uw meest waardevolle bezit, en soms voelt het alsof u er nooit genoeg van hebt. Elke dag wordt u geconfronteerd met een stroom van taken: van het vinden van nieuwe leads en het opvolgen van warme prospects tot het voeren van gesprekken en het afhandelen van administratief werk. Voor u het weet, is de dag voorbij en heeft u het gevoel dat u nog lang niet alles heeft gedaan.

Herkenbaar? Effectief time management in sales kan hier het verschil maken. Ontdek mijn tips.

Waarom is time management in sales zo belangrijk?

Alles begint bij een time management in sales. Slecht tijdmanagement is een van de belangrijkste redenen waarom verkoopteams hun doelen niet halen. Dit komt doordat verkopers die hun tijd niet effectief beheren, vaak kansen verliezen. Door het ontbreken van focus glippen mogelijks belangrijke deals door de vingers of wordt er onvoldoende aandacht besteed aan klantrelaties.

Effectief time management in sales daarentegen resulteert in hogere productiviteit door de scherpere focus op omzetgenererende activiteiten. Het gaat hierbij niet om meer werken, maar om slimmer werken:

  • Goed time management stelt verkopers in staat hun werk efficiënt indelen, deadlines halen en altijd voldoende tijd vrijmaken voor de belangrijkste prioriteiten.
  • Dit verhoogde overzicht draagt verder bij aan meer zelfvertrouwen en minder stress.
  • Dit straalt op zijn beurt professionaliteit en betrouwbaarheid uit tijdens verkoopgesprekken, wat de kans op slagen alleen maar doet toenemen.

Kortom, door uw kostbare tijd efficiënter te gebruiken, vergroot u uw kans op succes aanzienlijk.

5 time management strategieën uit de praktijk

infographic: 5 tips voor time management in sales

 

1. De 80/20-regel

Een van de meest effectieve principes in time management is de 80/20-regel, ook wel het Pareto-principe genoemd. Dit principe stelt dat 80% van de resultaten afkomstig is van 20% van de inspanningen. Met andere woorden, slechts een klein deel van uw dagelijkse activiteiten is verantwoordelijk voor het grootste deel van uw sales succes.

Identificeer daarom de 20% van uw taken die verantwoordelijk zijn voor 80% van uw verkoopresultaten. Voor veel verkopers betekent dit dat ze uit hun comfortzone zullen moeten stappen door minder tijd te besteden aan C- en D-klanten, en juist meer aandacht te richten op A- en B-klanten en potentiële nieuwe klanten. Zo maximaliseert u uw inspanningen en werkt u doelgericht aan meer succes.

2. Creëer tijdsblokken in uw agenda

Een andere effectieve strategie voor beter time management in sales is werken met tijdsblokken. Dit betekent dat verkopers specifieke tijdvakken in hun dag reserveren voor bepaalde activiteiten. Hierbij geef ik in mijn sales opleidingen vaak de volgende voorbeelden mee:

  • Plan uw week vooruit. Maak aan het begin van de week een overzicht van uw belangrijkste taken en blokkeer de tijdsblokken waarin u gefocust wilt werken. Op deze manier voorkomt u dat anderen onverwachts uw agenda volplannen.
  • Beperk het checken van uw e-mails tot drie keer per dag, namelijk eens ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Dit zorgt ervoor dat u niet constant afgeleid wordt en uw aandacht kunt richten op belangrijkere taken.
  • Plan uw cold calls op dinsdagochtend en donderdagochtend, aangezien dit de momenten zijn waarop de kans op conversie het grootst is.
  • Werk aan offertes in de avonduren, wanneer het rustiger is. Dit geeft u de ruimte om zonder afleiding te werken en u optimaal te concentreren op het uitwerken van de details.

Door vaste blokken in te plannen voor bijvoorbeeld prospectie, het opvolgen van uw mails of rapportage verbetert uw focus en wordt minder gestoord.

3. ‘Nee’ zeggen is niet verboden

Komt er toch een collega tijdens een vooraf bepaald tijdsblok aankloppen met een minder belangrijke taak? Dan mag u zeker ‘nee’ durven zeggen. Laat het people pleasen los en bewaak uw grenzen. Dit zorgt niet alleen voor minder stress op de lange termijn, maar helpt u ook om uw aandacht te houden op wat echt belangrijk is.

4. Vermijd ’tussendoortjes’ en breek de multitasking mythe

Tijdens mijn coaching sessies merk ik vaak op dat veel verkopers denken goed te zijn in multitasking. Helaas is dit een fabel. In werkelijkheid schakelt uw brein snel tussen verschillende taken, wat heel wat energie vraagt van uw grijze massa. Het gevolg: uw focus vermindert, u bent minder productief en uw werk zal minder kwaliteitsvol zijn. Om echt productief te zijn, is het belangrijk om u te richten op één taak tegelijk.

5. Durf administratieve taken uit handen te geven

Administratieve taken kunnen een grote belemmering vormen voor verkopers, omdat ze tijd kosten en afleiden van de belangrijkste verkoopactiviteiten. Om dit te voorkomen, is het verstandig om niet-verkoopgerelateerde taken te automatiseren of over te dragen aan een administratief medewerker. Dit creëert ruimte om u te concentreren op klantafspraken en prospectiegesprekken.

Er zijn inmiddels diverse verkooptools beschikbaar die dit proces ondersteunen. CRM-tools zoals Salesforce zijn onmisbaar voor het beheren van klantinteracties en bieden vaak mobiele apps voor agenda’s en rapportages. Anderzijds helpen AI-verkooptools bij het automatiseren van repetitieve taken, wat de efficiëntie verhoogt, terwijl e-mailmanagementtools bijdragen aan het organiseren van inboxen en het automatiseren van campagnes.

De kracht van zelfreflectie voor optimaal time management in sales

Een van de meest waardevolle, maar vaak over het hoofd geziene onderdelen van time management is zelfreflectie. Verkopers die regelmatig de tijd nemen om hun eigen tijdsbesteding te evalueren, kunnen vaak significante verbeteringen doorvoeren.

Wat voor u nu goed werkt, hoeft dat niet over een jaar zijn. Besteed dus op regelmatige basis een moment aan het terugkijken naar uw activiteiten. Hoe heeft u uw tijd besteed? Welke taken hebben de meeste resultaten opgeleverd? Waar heeft u tijd verloren? Deze evaluaties bieden inzicht in hoe u uw tijd effectiever kunt inzetten. Doe dit minstens maandelijks.

Wilt u nog meer tips over verkoop of heeft u interesse in verkooptraining? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, Reachers helpt u graag verder!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief